Industrijska doba

Tehnološki in tehnični izumi 18. stoletja so omogočili tudi razmah pivovarstva.

Leta 1774 je Škot James Watt izumil parni stroj, ki ga je londonski pivovar Whitbread uvedel v pivovarno za mletje slada in črpanje vode. Pivovarne so sprejele še druge pripomočke, kakršni so termometri, vodomeri, mehanični mešalci itd. Zelo pomembna je bila zgraditev železniškega omrežja.

Načrt parnega stroja

Načrt parnega stroja

James Watt

James Watt

Odločilna so bila naravoslovna odkritja Louisa Pasteuera, ki je prvi razložil fermentacijo in uvedel postopek, po njem poimenovan pasterizacija (uničenje klic pri 60 do 80 ˚C).

Louis Pasteur

Louis Pasteur

Leta 1836 sta Gabriel Sedlmayer v Münchnu, Anton Dreher pa na Dunaju razvila proizvodnjo stabilnega piva spodnjega vrenja. Leta 1842 so v češkem mestu Plzen pod vodstvom bavarskega pivovarja Jozefa Grala zvarili pivo spodnjega vrenja zlate barve.

Izum kompresorja Avstralca Jamesa Harrisona je zaradi umetnega hlajenja omogočil proizvodnjo piva skozi vse leto.

Pivo so dolgo shranjevali v lesenih sodih, ki so jih po Pliniju začeli izdelovati okoli 77. leta. Leta 1930 pa so naredili prve sode iz železa in aluminija.

Pivske steklenice, ki so jih začeli izdelovati v 17. stoletju, so se uveljavile v drugi polovici 19. stoletja. Sprva so jih zapirali s plutovinastim čepom. Leta 1872 je Anglež Henry Barrett patentiral porcelanaste zamaške z gumijastim tesnilom, dvajset let pozneje pa je Američan William Painter izumil kovinske oziroma kronske zamaške. Pakiranje v pločevinke je izum pivovarne Krueger, ZDA, iz tridesetih let 20. stoletja.

Zamaški: plutovinasti čep, keramični zamašek, kronski zamašek

Zamaški: plutovinasti čep, keramični zamašek, kronski zamašek

V začetku 20. stoletja so velike pivovarne kupovale manjše. Tako so se znebile konkurence in širile proizvodnjo. Leta 1905 je imela Francija 3543 pivovarn, leta 1995 pa manj kakor 20. V Britaniji je bilo 1900. leta 6477 pivovarn, 1997. leta pa le tri skupine združenih pivovarn in kakih 50 regionalnih. BSN in Heineken v Franciji obvladujeta tri četrtine trga, tako vlogo ima na Danskem Carlsburg, v Avstraliji Forster’s in Lion Nathan ter v Kanadi Malson in Labatt, medtem ko so v Nemčiji in Belgiji ohranili tradicijo regionalnih pivovarn.

V zadnjem času se ponovno pojavljajo manjše pivovarne. V ZDA jih je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja 70, leta 1999 pa že več kakor tisoč.