Organizacija dela v pivovarni - češki pivovarji

Delo v pivovarni je vodil Janez Koschul, knjigovodstvo Herman Kuklja, pivovarski mojster pa je bil Franz Jicha. Pivovarji so bili še Roman Smola, Adolf Verhel in Matija Obroll. Sladarja sta bila Jurij Kübelwirth in Ferdinand Kubiena, sodarji pa Jakob Vrhovec, Mihael Židan in višji sodar Johann Dvořak. Strojnik je bil Jurij Černivec in kletarski mojster Johann Tatterman. Od domačih delavcev sta omenjena Anton Zupan in njegova žena Marija, rojena Šesek. Pogostost medsebojnega botrstva pivovarniških delavcev kaže, da so bili zelo povezani in so se verjetno družili tudi zunaj delovnega časa.

Črpalka iz vložne kleti, ki jo je uporabljala Pivovarna Mengeš, pretok 35 hl/uro; od leta 1917 last Pivovarne Union, ki jo je uporabljala do leta 1961

Črpalka iz vložne kleti, ki jo je uporabljala Pivovarna Mengeš¡, pretok 35 hl/uro; od leta 1917 last Pivovarne Union, ki jo je uporabljala do leta 1961

Leta 1903 je Julij Stare mlin v Preserjah, ki ga je skupaj z žago podedoval leta 1892, predelal v elektrarno. Postavil je električni daljnovod do pivovarne v Mengšu. Luč je istega leta za božič zasvetila tudi v mengeški cerkvi sv. Mihaela. V pivovarni so vgradili električne hladilne naprave, tako da se je zmanjšala poraba ledu z 2200 na 500 voz na leto.

Leta 1900 se za Staretove začenjajo slabi časi. V Kairu je umrl Julij Stare ml. (18754–1900), ki je bil namenjen za naslednika. Hči Marija se je poročila z nadporočnikom Emanuelom baronom Kalianyem in dobila 40 000 kron dote v obliki letne rente. Živela sta v tujini – Salzburgu, Innsbrucku, Pragi in Benešovu, otrok pa nista imela. Sin Karel se ni poročil.

4. junija 1904 je Julij umrl ter močno zadolženo pivovarno zapustil Mariji in Karlu.